martes, 8 de noviembre de 2016

RAGNAR STRÖMBERG [19.509]


Ragnar Strömberg. Foto: Emilie Asplund


Ragnar Strömberg

Ragnar Strömberg. Nacimiento 16 de agosto de 1950 en Gotemburgo, (Suecia), es un escritor, poeta, traductor y crítico en Expressen, Göteborgs-revista desde 1977, y la BLM desde 1974. También ha sido redactor de deportes en Göteborgs-Posten .

Stromberg se inspira en la música rock, sino también gran parte del poeta romano Catulo . Él ha escrito un Catullustrilogi terminó en 1996 con coste de envío escultura de elefante en tamaño natural .

Como traductor, ha traducido John Ashbery al Sueco.

Bibliografía 

1975 – Utan önskningar
1976 – Som ett folk
1978 – Tidigt, innan träden
1980 – Inbördeskrig
1982 – Tidens oro, tidens lekar
1983 – Den levande spegeln
1984 – Betraktarens begär
1986 – När jag inte drömmer om honom
1988 – Munnens bok
1989 – Virilia
1990 – Hon med de gula ögonen
1992 – I händernas tid
1993 – Jag kommer från framtiden med döden i hälarna
1996 – Fraktkostnad för elefantskulptur i naturlig storlek
2000 – En förort till kärleken
2014 – I ditt hjärtas sista slag

Reconocimientos

1987 – Göteborgs-Postens litteraturpris
2000 – Göteborgs Stads författarstipendium
2000 – Karl Vennbergs pris
2012 – Läsarnas Sveriges medalj



En su verdadera
falta de contexto
es esta la histria
de la cual estamos hechos,
entonces no preguntes
para quién
el serbal repica,
sólo
abandona
el claro de luna
y corre.

Poesía Sueca Contemporánea. Ediciones de Baile del Sol, 2011.
Traducción de Hebert Abimorad.



Ragnar Strömberg

Ragnar Strömberg, född 1950, är uppvuxen och bosatt i Göteborg. Hans författarskap är mångsidigt: hen är kritiker, essäist, romanförfattare och dramatiker, men framför allt är hen lyriker. Hen debuterade 1975 med diktsamlingen Utan önskningar som följdes av en rad nya samlingar - bland andra Som ett folk (1976), Den levande spegeln (1983) och Munnens bok (1988). 1982 gav hen ut essäsamlingen Tidens oro, tidens lekar och 1989 romanen Virilia. På 1990-talet fick hen ett andra genombrott som lyriker med den så kallade Catullustrilogin: Hen med de gula ögonen (1990), Jag kommer från framtiden med döden i hälarna (1993) och Fraktkostnad för elefantskulptur i naturlig storlek (1996). I Händernas tid (1992) innehåller ett urval av hens dikter fram till Catullustrilogin. Som dramatiker hade hen stor framgång med Getingsommar, som 1999 sattes upp på Stadsteatern i Stockholm. Våren 2000 fick hen Karl Vennbergs Pris för sin poesi. I En förort till kärleken (2000) bröt hen nya vägar för sin lyrik. 2012 fick Strömberg Läsarnas Sveriges medalj ”för ett betydande och omutligt författarskap som står sig oavsett hur de kulturella modena skiftar”. Efter fjorton års uppehåll återkommer Ragnar Strömberg hösten 2014 med I ditt hjärtas sista slag.


Ragnar Strömberg: I ditt hjärtas sista slag
Av Bo Bjelvehammar


Bengt Emil Johnson, en av våra mest särpräglade poeter, kom 2010 ut med sin sista diktsamling Aftonsånger, där finns några korta rader, som har etsat sig fast i mitt minne:

Ett hopp.
Ett fall.
Vi kommer inte ifrån det.

Senare samma år dog han, dock hade Dagens Nyheter redan 2006 felaktigt skrivit att han hade avlidit.

Ragnar Strömbergs I ditt hjärtas sista slag
Ragnar Strömbergs I ditt hjärtas sista slag
Ragnar Strömbergs nya diktsamling är både en aftonsång, en sorgesång och en påminnelse om att det är sent på jorden, boken är full av döda och av saknader, särskilt gäller det storebror Nenne, i saknad och hemsökelse. Många minnesord fladdrar förbi, som till Totta Näslund;

Gör min dag
Gör den blå
som din röst

[—]

på andra sidan
i en höst
så tyst som steg
av leende rök
i en blåsig månes
hesa gräs

Det är mörk och tung poesi med utbredda skuggor, det finns små skärvor av ljus, men de är sällsynta, det finns en ambition i dikterna att göra upp med döden, att hålla dödsfruktan stången, att från ett berg jaga bort dödsdemonerna. Dikt som besvärjelse! Genom att bläddra i dödsalbumet, genom att ständigt under en tid ha döden i tankarna; en uppgörelse med döden. Det går att säga vackert som hos Gunnar Ekelöf – ”Morgonen gick och dagen och kvällen öppnade famnen”.

Nu går det inte att värja sig och bara läsa vidare, du blir infångad och drabbad genom den starka närvaron i dikterna.

Du kan aldrig förbereda dig inför döden:

aneurysm innebär

att bindväven
i den svullna åderns
yttre och mellersta lager
är förtunnad

att döden
är medfödd






.

No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada